To hjerner,- bevisst og underbevisst…

2hjerner,ny

 

            Se videoen om “Våre to hjerner”, klikk her

 

Klikk på bildet for større

 

 

Om vi tenker oss at et menneske har to hjerner, den bevisste hjerne, og den underbevisste hjerne.  Den bevisste hjernen, som kontrollerer vår fornuft,  kan vi til en viss grad klare å styre om vi bare “tenker rett”.  Det som derimot er et faktum, er at dersom vi blir overmannet av sterke følelser, så er det følelsene (underbevisstheten), som helt klart tar styring.   Tenk bare på hvor mange ganger du har spist, drukket, sagt eller gjort ting, som du visste du ikke burde….  Mens vi ønsker å tro at det er vår bevisste hjerne som styrer oss, så viser fakta at det egentlig er vår underbevissthet, som er sjefen.  Om man så ønsker å oppnå å skape endringer i sin personlighet, hjelper det lite å henvende seg til den bevisste/kognitive hjerne.  Mange har sikkert gått på kurs eller hørt på foredrag om endring av gamle vaner og tankemønstre.  Hvor viktig det er å tenke positivt… Man blir ofte veldig motivert av slike foredrag, men problemet er at det ikke varer.  Hvorfor…?  Svaret er enkelt… slike kurs og foredrag henvender seg kun til vår bevisste hjerne.  Etter hvert som hverdagen innhenter oss, tar “de gamle følelsene” igjen overtaket, og styrer oss tilbake “på det vante sporet”.

Er det da slik å forstå at det ikke er mulig å endre uhensiktsmessige, dårlige tankemønstre og atferd?  Det som kreves, er at man på en eller annen måte må klare å påvirke underbevisstheten.   Det er faktisk flere metoder,  hvor dette er mulig.  Fire metoder for å påvirke underbevisstheten er:  gjennom hypnose, læring mens man sover, ved å gjenta en øvelse mange ganger  eller ved hjelp av energipsykologi.

Energipsykologi kan utøves på forskjellige måter, men en av de mest kjente er Tankefeltterapi/ Neurotapping.  Dette er en metode som går ut på å framkalle den aktuelle følelsen som skal kontrolleres, og samtidig benytte en teknikk som stimulerer kroppen via enkelte akupunktur punkter.  Med riktig gjennomføring, vil dette regulere ned intensiteten av den aktuelle følelsen.  Vi snakker da om å regulere følelsen, ikke tankene.  Ergo er det underbevisstheten som påvirkes.   Gjort på riktig måte, vil dette gi en mer varig effekt.  Denne teknikken bør i utgangspunktet utføres av en terapeut, men man kan også lære seg å bruke den på seg selv.

Tom E. Myrbråten, tankefeltterapeut.