Plasebo,- vs. Noceboeffekt

Mange kjenner sikkert til uttrykket «Placeboeffekt». Nemlig kroppens egen mekanisme til å heale både smerter og andre problemer, så lenge vi har troen på at det skal bli bra. Som TFT terapeut, tror jeg at de fleste av plagene i kroppen vår skyldes vonde følelser. Kroppen vår er rett og slett et speilbilde av hvordan vi føler oss innvendig. Det er derfor meget viktig at vi har de rette tankene og følelsene når det gjelder vår egen helse. Dersom troen på å bli frisk kan føre til healing, så vil troen på sykdom føre til det motsatte. Dette kaller vi «Noceboeffekt». Dersom vi har mye negative tanker og følelser om vår helse, eller for eksempel har fått beskjed om at «dette må du nok regne med å ha resten av livet…», så vil dette etter hvert trenge inn i vår underbevissthet. Det som skjer da er at hjernen tror at vi må regne med å forbli syke, og da er det heller ikke noen grunn til å «skru på» kroppens eget reparasjonsystem.

Dette er i korte trekk det den amerikanske forskeren, Dr. Buce Lipton, skriver om i sin bok «The Biology of Belief». Han mener helt klart at det er vår hjerne, og da først og fremst underbevisstheten, som styrer det meste av vår fysiske helse.

TFT er en effektiv måte å regulere ned vonde følelser, som blant annet fører til mye stress i kroppen. Når stresset i kroppen blir lavere eller helt borte, vil kroppens reparasjonsystemer sette i gang og gjøre den jobben de skal.

Tom E. Myrbråten, traume,- og tankefeltterapeut