Nok en forklaring på forskjellen mellom det bevisste og det ubevisste sinn

Ifølge forskningen er den ubevisste delen av vårt sinn ferdig utviklet allerede i siste trimester (3 mnd. før fødsel) av svangerskapet. Det har ingen evne til å tenke smart, men det tar opp og lagrer alt vi erfarer, opplever og føler, fram til 6-7 års alder. På dette tidspunkt begynner det bevisste sinn, tanker og fornuft, å utvikle seg. Det er normalt ferdig utviklet rundt 12 års alder.

Alle alvorlige hendelser i livet etter at vi begynner å utvikle et bevisst sinn, fester seg derfor i den bevisste hukommelse. Vi kan derfor kjenne igjen og huske disse minnene på det bevisste plan senere i livet. Dette gjør det også lettere å behandle og bearbeide disse hendelsene og følelsene.

Det vi ikke er så klar over, er at hendelser før 6-7 års alder huskes og påvirker oss like sterkt, men på det ubevisste plan. De aller færreste har bevisste minner fra hendelser, opplevelser og følelser fra tiden før vi var 6 år. Ikke desto mindre er det disse ubevisste minnene som påvirker oss, og vår atferd senere i livet.

Dette er årsaken til at vi ikke forstår vår depresjon, angst og utmattelse. Dersom dette inntreffer i ditt liv, trenger du hjelp! Hjelp til både å forstå sammenhengen og årsaken, og til å behandle de irrasjonelle følelsene som gjerne følger med.

På klinikken på Farmen har vi hjulpet mennesker med kartlegging og behandling av slike følelser i snart 5 år. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende og gratis konsultasjon via telefon eller melding. Fortsatt ledige timer før jul.

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og tankefeltterapeut MNLH