Hvordan endre dårlige vaner?

Har du tenkt over hvorfor det er så vanskelig å endre en negativ vane eller atferdsmønster? Selv om vi er helt bevisst på at dette er feil, er det fortsatt vanskelig å endre det innarbeidede mønsteret. Forklaringen er at våre vaner styres av det programmerte, ubevisste sinn. Mellom det bevisste og ubevisste er det «skrivebeskyttelse». Det betyr at bevisst kunnskap om hva som er feil ikke automatisk endrer de dårlige vanene i det underbevisste.

Det er likevel mulig å overstyre dette så lenge man er bevisst, men straks det bevisste sinn blir opptatt med andre tanker, er det programmerte sinn tilbake i førersetet. Siden denne programmeringen ikke er foretatt av oss selv, er det ikke rart at vi noen ganger ikke liker våre egne vaner eller atferd. Målet er derfor å benytte metoder som åpner «skrivebeskyttelsen», slik at programmeringen kan endes til å støtt det vi selv ønsker i livet. Da vil både det bevisste og det ubevisste sinn jobbe sammen mot deg JEG ønsker.

Energipsykologi, tapping og hypnoterapi, er metoder som henvender seg til det underbevisste sinn, og jobber for å regulere negative følelser og minner som påvirker vår væremåte. I tillegg kan man ved hjelp av hypnoterapi programmere inn det som representerer våre egne ambisjoner og ønsker. Siden vårt underbevisste sinn fungerer omtrent som en datamaskin, er det også mulig å reprogrammere dette. I tillegg blir også vårt underbevisste sinn påvirket av vår stadig pågående indre dialog, så husk å «snakke» vennlig til og om deg selv. Du er den viktigste personen i ditt liv!

Tom E. Myrbråten, psykoterapeut og reg. tankefeltterapeut MNLH